Plantarea rasadurilor de tomate la loc definitiv:sera,solar sau camp deschis(in cazul de fata, plantarea rosiilor in solar).
In
primul rand trebuie sa fiti foarte atenti in momentul in care
achizitionati rasadurile(daca nu le produceti dvs). Exista multe cazuri
in care vi se spune ca sunt un anumit soi dar nu e nici pe departe asa.
De asemenea, multe persoane forteaza cresterea rasadurilor aceasta
ducand la o calitate foarte slaba a rasadurilor(desi par mari si
frumoase). Cand cumparati rasaduri mergeti direct acasa la producator
pentru a vedea de unde si de la cine cumparati. Daca refuza acest lucru
sau propune o intalnire in alta parte sa stiti ca ceva nu este in
regula.Acum sa trecem la treaba:
Este de preferat ca plantarea rosiilor sa nu se faca intr-o zi foarte calduroasa si insorita. Ar fi mai bine ca aceasta operatiune sa se realizeze intr-o zi putin mai racoroasa si innorata. Daca nu este posibil acest lucru este recomandat ca acestea sa fie plantate dimineata devreme sau dupa-masa cand soarele si-a mai "pierdut din putere".
1.Pregatirea terenului si aplicarea ingrasamintelor
Inainte de toate este necesara pregatirea terenului pentru plantarea rasadurilor. Astfel: -se curata bine terenul de buruieni;
- se aplica ingrasaminte: cel mai indicat este gunoiul de grajd, dar in cazul in care nu dispuneti de acesta se poate aplica complex N:P:K 20:20:20 (sau 15:15:15);noi aplicam gunoi de grajd.
- o data cu ingrasamintele este indicat sa se aplice spuma de var(30 kg la 100 m patrati) sau var nestins(10-15 kg la 100 m patrati) ca amendament pentru sol dar si ca ingrasamant(contine azot);
- ingrasamintele sunt incorporate in sol prin discuit sau frezat(noi frezam foarte bine pt ca terenul sa fie foarte afanat).
2. In continuare, dupa ce pamantul este foarte bine maruntit, se trece la realizarea gropilor sau biloanelor, dupa caz. Pt ca acestea trebuie sa fie asezate in linie dreapta, noi procedam astfel: luam doi pari de care legam o sfoara, asezam un par intr-un capat al solarului si celalalt in celalat capat, urmarind ca acestia sa fie asezati pe aceeasi linie, sfoara va forma o linie dreapta iar noi mergand de-a lungul acesteia vom trasa randurile. Unele persoane prefera biloanele(santuri) dar noi preferam gropile.
In ceea ce priveste distanta dintre randuri: incepant de la marginea solarului(lasam putin spatiu) asezam doua randuri la 50 cm intre ele(aici vom face biloanele pentru udat, momentan nu avem irigare prin picurare, dar ne gandim serios sa achizitionam), apoi lasam 70 cm(pe unde sa putem trece, sa culegem recolta etc) si continuam cu alte doua randuri cu 50 cm intre ele, apoi 70 cm si tot asa cat ne permite spatiul.
3. Urmand linia trasata incepem sa sapam (folosind o sapa) gropi cu o adancime de 22-25 cm si distanta intre ele de aproximativ 35-40 cm.(Foto 1 si Foto 2).
4. Urmeaza plantarea propriu-zisa: Se aduc rasadurile(din tavi alveolare, ghivece sau repicate direct in pamant, in ultimele doua cazuri se aseaza intr-o lada pentru a le putea transporta cat mai usor) (Foto 3);
Se aduc la locul de plantare definitiv si se scot cu grija din alveola sau ghiveci incercand sa pastram cat mai mult pamant pe radacini(dupa caz) (Foto 4).
Se aseaza in groapa astfel: - daca rasadurile sunt lungi si bine dezvoltate, se aseaza in groapa usor culcate la fel ca in Foto 5 si 6, apoi sustinand rasadul cu o mana incepem sa asezam cu multa grija pamantul in groapa(Foto 7);
- daca rasadurile sunt mai scurte, se aseaza in pamant drepte, fara a le mai indoi(Foto 8);
Apoi cu multa grija se aduna pamantul in groapa ca si in Foto 9 si 10, lasam pamant pe margini pentru a forma un jgheab(doar in jurul tulpinii plantei sa fie putin mai mult pamant) ca si in Foto 11 si 12.
Dupa ce terminam de plantat doua randuri trecem la udatul plantelor(Foto 13,14 si 15) in "jgheabul" format.
In final vor arata ca si in Foto 16.
Nu va speriati daca imediat dupa plantare plantutele vor arata putin ofilite si cazute. Acestea se datoreaza schimbarii mediului, curentilor de aer, soarelui etc. Isi vor reveni in scurt timp.
Acestea fiind spuse, sper ca v-am fost de ajutor macar in mica masura. Spor la treaba si sa aveti recolte cat mai bogate!